torsdag 1 november 2012

Låt oss ta några steg ut i trädgården...

Ut i vår hage där växa blå bär... 
Efter en lång period av tvekande och velande och många funderingar kring trädgården, hur den ska behandlas och förnyas och bevaras, och och och....?!?!
Det blev förändringar och endel bevaring. Den större ytan av trädgården som vi mest nyttjar, var en stor gräsmatta. Vi har sparat en gammal lind och syrenbusken, äppelträd, plommonträd och syrenhortensia.
Gräsmattan plöjdes av, massor med blåstjärna lökar slängdes ut och ny matta rullades över, ny sten blev lagd, stepping stones las och en trall i marknivå byggdes upp.

Låt oss ta några steg ut i grönskan.....En "kaffetrapp" byggdes och på sidorna så går två rader på varje sida, avsedd som en blomstertrappa. Där ska jag ha pellisarna på rad är det tänkt. Förutom att trappen är flyttbar men stabil så är trappen, just det, en "kaffetrapp" till en "lattemamma" ;)) Där ska vi ta morgonkaffe med vårsolen på oss. Lite enkelt och avslappnat.


Slingrande gångar mellan händelserna i trädgården... Steppingstones i granit.


Den stora trallen i marknivå är är kantad med granithällar, ville ha en snygg övergång mellan trall och gräs. Hällarna är gjutna för att slippa gräsintrång. Trallen går längst med fasaden på långsidan ca 4 meter ut. Bildar ett soldäck och plats för ett spabad under pergola, som vi ska ta tag i till nästa sommar ;))


Denna gång leder till ett litet hus på tomten...


Linden och det lilla huset är omgärdat av kullerstenar. Detta hus ska renoveras och byggas om till lekstuga. Som synes, tyvärr ruttet trä på utsidorna. Men den står på gjuten platta och taket tycker jag mycket om så väggarna kommer höjas och fönster ska sättas in och även byta dörrarna.


Ljung i gamla stenurnor är vackert nu på hösten...


Nya gångar, ramar och stenytor är av smågatsten och granithällar som bildar mönster.


Perenrabatt med plommonträd och äppelträd.


En till gammal urna med ljung..


Kullersten möter smågatsten och grantihällar. Underbar kontrast. Thuja häck har planterats för att bilda rumskänsla.


Min favoritbänk i betong har fått en kröningsplats i en hörnsväng. Då boxbom har blivit omtalad som svampbärare så bytte jag ut mina "boxboms klotdrömmar" till klotthuja. Som med tiden kommer vara tät och alldeles klotformad. Mellan står vitrosa rosor som bildar klasar.


Höstigt och lövigt i trädgården, nu är det bortkrattat och vi sitter inne i värmen och tittar ut då och då, drömmer om våren och om alla blåstjärna lökar som finns under gräsmattan, hoppas på en underbar blommande matta till i vår. I vår så blir det mer bilder på tomten med japanska körsbärsblomningen som kommer från sex nya höga körsbärsträd. Hoppas allt tar sig under vintern...


Ha en fin Halloween och Alla helgona helg! 


3 kommentarer:

Madame Petite sa...

Bra jobbat! Det blev ur fint!

Lallbacken sa...

Vilken vacker madonna som står där och skyddar er ;)
/mia

LOPPISLIV sa...

Jättefint!! Så mysigt med de små gångarna överallt, stepping stone plattorna, såna vill jag också ha i vår trädgård :-) och så fint med gatsten och grantit blandat, ni har verkligen en charmig trädgård. Bra jobbat :-) Härliga bilder får massor av inpsiration här nu!! Ha en fin start på nya veckan!!Kraaaam Paula

PS: Vacker madonna som står där jämte trädet!!